Püspökhatvan

Püspökhatvan Község Önkormányzata


3.2.2 Számviteli beszámolók

Szöveges beszámoló a 2021-es költségvetési évről:

Az Áht. 87. § b) pontja értelmében a vagyonról és a költségvetés végrehajtásáról az éves beszámolók alapján évente, az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelően záró számadást (a továbbiakban: zárszámadást) kell készíteni.

A 2021. éves elemi költségvetési beszámoló a Magyar Államkincstárhoz határidőben benyújtásra került, pénzügyileg jóváhagyott állapotú. Az önkormányzat által készített zárszámadás tartalmában igazodik az adatszolgáltatás keretében elkészített beszámolóhoz, mely döntően a bevételek és kiadások teljesítésének alakulásáról, a vagyoni helyzetről nyújt információt. Ennek megfelelően az önkormányzat összevont költségvetési beszámolója az önkormányzat, valamint az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek beszámolóit tartalmazza.

A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (XII. 31.) kormányrendelet 11. §-a alapján a költségvetési szerv vezetője köteles nyilatkozatban értékelni a költségvetési szerv belső kontrollrendszerének minőségét. A vezetői nyilatkozatot a polgármester a zárszámadási rendelet tervezettel együtt a képviselő-testület elé terjeszti.

Püspökhatvan Község Önkormányzat Polgármestere az önkormányzat és intézményei 2021. évi költségvetését a 2/2021. (III. 16.) önkormányzati rendelettel fogadta el. A költségvetés tervezésekor érvényesült az a rendelkezés, mely szerint az önkormányzatok az éves költségvetésükben működési forráshiányt nem tervezhettek.

A pénzügyi gazdálkodás alapvető gondolata az előző években kialakított megfontolt és takarékos gazdálkodás továbbvitele, ezáltal is elősegítve az önkormányzat pénzügyi és likviditási stabilitásának megteremtését. Ezen alapelv érvényesítése jegyében a működési kiadások a takarékosság és a hatékonyság szem előtt tartása mellett kerülnek felhasználásra. A nem kötelező feladatokhoz, ezen belül a társadalmi önszerveződések támogatásához rendelt kiadások a korábbi évi mértéknek megfelelő szinten kerültek tervezésre.

A 2021. év valamennyi gazdasági szereplő, így Önkormányzatunk és intézményei számára is egy rendkívüli, sok kihívást tartogató esztendő volt. Feladatainkat folyamatosan, egész évben felül kellett vizsgálnunk a költségvetési egyensúly és a likviditás biztosításának érdekében. Az év folyamán feszes költségvetési gazdálkodás volt jellemző mind az Önkormányzatnál, mind pedig a fenntartása alá tartozó intézményeknél. Mindezek mellett biztosítanunk kellett a járványügyi védekezéshez és a megelőzéshez kapcsolódóan Önkormányzatunkra háruló többletfeladatok ellátásának finanszírozását is.

Püspökhatvan Község Önkormányzata 2021. évben is biztosította az Mötv - ben foglalt kötelező feladatok ellátását. Az önkormányzati intézmények működése zavartalan volt, ez azonban csak szigorú takarékos gazdálkodás mellett valósulhatott meg

Püspökhatvan Község Önkormányzata 2021. évi gazdálkodása az alábbi elvek alapján történt:

- intézményeink működésének folyamatos biztosítása maximális takarékosság mellett,

- az önkormányzati és intézményi bevételek maximalizálása,

- pályázati lehetőségek kihasználása, elsősorban az önerőt nem igénylő pályázatok (különösen Magyar Falu Pályázatok) vonatkozásában,

- a folyamatban lévő pályázatok sikeres befejezése, a fenntartási időszakokra vállalt kötelezettségek teljesítése,

- törekedni kellett a már bevezetett adók tekintetében az adóbeszedések hatékonyságára.

A fenntartható fejlődés érdekében folyamatosan elemeztük a gazdasági folyamatokat, figyelembe véve az önkormányzat erre irányuló döntéseit. A 2021. évi költségvetés teljesítéséhez a forráshiány pótlására működési hitel felvételére nem került sor.